Medicinsk QiGong

Jag utövar den kinesiska stormästaren Fan Xiulans medicinska qigong kallad Biyunmetoden. Qi betyder livsenergi och gong betyder metod eller teknik. Rörelserna är enkla och långsamma samt utövas under naturlig andning för att öppna upp kroppens energimeridianer och komma i kontakt med kroppens naturligt läkande kraft.

Aita Päts är av Fan Xiulan auktoriserad instruktör i Jichu Gong, grundmetoden i medicinsk Qi Gong enligt Biyunmetoden. Utbildningen är godkänd av Education Department of the Chinese Academic Society of Medical Qi Gong. För aktuella kurser kontakta Aita.

Medicinsk QiGong

Den traditionella kinesiska medicinen har sina rötter mer än 5000 år tillbaka i tiden. Den genomsyras av helhetstanken att kropp och själ hör ihop och påverkar varandra. Medicinsk Qi Gong är en del av den traditionella kinesiska medicinens huvudgrenar.

Livskraften Qi kan vi i likhet med den elektriska energin inte se eller ta på, men vi vet att den existerar och att vi har möjlighet att ta hjälp av den. Det anses att människan sedan födseln fått en viss mängd grundläggande livsenergi (Yuan Qi) och att det via Qi Gong-träning går att aktivera denna energipotential och därmed utnyttja kroppens självläkande förmåga.

Aita Päts är av Fan Xiulan auktoriserad instruktör i Jichu Gong, grundmetoden i medicinsk Qi Gong enligt Biyunmetoden, samt Dong Gong Steg 2. Aita är också Barn Qi Gong instruktör. Aita har gått alla Biyunskolans delkurser i TKM, samt studerat i Kina på Fan Xiulans hälsohem med fördjupning i TuinaMassage. Utbildningen är godkänd av Education Department.

Varför träna medicinsk Qi Gong?

 • Förbättrar allmänhälsan
 • Förebygger och behandlar sjukdomar (obalanser)
 • Stärker muskler, leder, senor och nervbanor
 • Förbättrar blodcirkulationen
 • Motverkar stress och spänningar
 • Stärker immunförsvaret
 • Motverkar åldrandeprocessen
 • Förbättrar koncentration och inlärning
 • Främjar kreativitet och psykiskt välbefinnande
  Koordinerar och balanserar kropp och själ

Biyunmetodens grundare

Fan Xiulan är utbildad läkare och professor i traditionell kinesisk medicin. Hon är auktoriserad Qi Gong-mästare av kinesiska hälsovårdsmyndigheter. Hon är styrelseledamot i World Academic Society of Medical Qi Gong och vice generalsekreterare i Chinese Academic of Medical Qi Gong.

Fan Xiulan har praktiserat Qi Gong i över 30 år och har skapat ”Biyun – den hälsobevarande metoden” och är dess ”grand master”.

Fan Xiulan har grundat ett hälsohem i Xiangshan utanför Bejing, där männsikor blir rehabiliterade genom Qi Gong som enda behandlingsmetod.

Biyunmetoden har utvecklats i Sverige sedan 1992 och utövas av ca 77.000 (jan.2004) människor i Sverige. Flera landstig har anammat metoden som rehabiliteringsform vid sidan om den traditionella hälsovården. 1995 startades Biyunskolan i Örbyhus, där utbildning i Biyunmetoden bedrivs med Fan Xiulan som huvudlärare.

Läs mer på www.gronadraken.nu.